هوش مصنوعی در انجام برخی بازیها و استفاده از دادهها از ما جلو افتاده، اما تقریباً در هر زمینه دیگری هنوز از بشر عقب است. حال محققان یک هوش مصنوعی طراحی کردهاند که مانند یک نوزاد انسان یاد میگیرد.
کودک انسان چند ماه پس از تولد با مفهوم پیوستگی آشنا میشود و میداند یک جسم که پشت جسم دیگری پنهان شده، هنوز وجود دارد. با این حال دانستن همین موضوع برای یک سیستم هوش مصنوعی، مانند انسان غریزی نیست.
محققان یک سیستم هوش مصنوعی به نام PLATO طراحی کردهاند که قرار است بتواند مانند کودک انسان فکر کند و بیاموزد.
هوش مصنوعی PLATO به وسیله یک سری از ویدئوهای کدگذاری شده تعلیم داده شده تا بتواند اطلاعاتی که کودک یک انسان تنها چند ماه پس از تولد از آنها آگاه میشود را کسب نماید.
یکی از عصبشناسان حاضر در این تحقیق به چند دهه کار روانشناسان رشدی روی مراحل یادگیری کودکان و درک آنها از مفاهیم فیزیکی و اشیا اشاره کرده و گفته ویدئوهای تعلیم PLATO بر اساس همین مفاهیم فیزیکی طراحی شدهاند.
ما در کودکی یاد میگیریم که اجسام به یک باره ناپدید نمیشوند و از میان یکدیگر عبور نمیکنند. همچنین نحوه حرکت آنها در فضا نیز به درک ما از فیزیک شکل میدهد. مجموعه دادههای هوش مصنوعی PLATO این سه مورد به علاوه مفاهیم غیر قابل تغییر بودن شکل اشیا و اینرسی را در نظر گرفته است.
این مفاهیم با فیلمهای از چندین توپ که به یکدیگر برخورد میکنند، روی زمین میافتند یا پشت اشیا دیگری ناپدید میشوند، به هوش مصنوعی PLATO آموزش داده شدهاند.
حال نوبت به تست میرسد. بعد از نمایش ویدئوهایی از اتفاقات غیر ممکن از نظر فیزیکی، PLATO توانسته غیر عادی بودن آنها را تشخیص دهد.
PLATO همچنین موفق شده ویدئوهایی که با اجسامی به غیر از اجسام موجود در مجموعه داده به ثبت رسیده بودند را تشخیص دهد و بفهمد کدام اتفاق از نظر فیزیکی قابل رخ دادن است.
با این حال PLATO هنوز به درک غریزی یک کودک سه ماهه نرسیده و نمیتواند سناریوهایی که جسم فیزیکی در آنها وجود ندارد را تشخیص دهد. همچنین در نظر داشته باشید که PLATO به دادههایی اضافی برای فهم حرکت در سه بعد دسترسی داشته است.
به نظر میرسد یک دانش پیشزمینه برای یادگیری لازم باشد. دانشمندان سالهاست روی تاثیرات محیط و ژنتیک روی کودکان کار میکنند و هوش مصنوعی جدید شاید بتواند فهم جدیدی از این موضوع در اختیار آنها بگذارد.
محققان میگویند که قسمتی از آگاهی ما از دنیای فیزیکی از بدو تولد با ما بوده و بعد از دیدن جهان، کم کم پخته میشود.