محققان در سانفرانسیسکو موفق شدند مردی فلج را قادر سازند تا تنها با استفاده از افکار خود، یک بازوی رباتیک را کنترل کند. این فناوری که بر اساس رابط مغز و کامپیوتر (BCI) کار میکند، برای هفت ماه بدون نیاز به تنظیم مجدد عملکرد داشت؛ درحالیکه تلاشهای قبلی تنها برای یک یا دو روز موثر بودند.
این سیستم با استفاده از هوش مصنوعی، تغییرات جزئی در سیگنالهای مغزی هنگام تکرار یک حرکت خیالی را شناسایی و با آن سازگار میشود. پروفسور کارونش گانگولی، متخصص مغز و اعصاب، این پیشرفت را «مرحله بعدی تکامل رابطهای مغز و کامپیوتر» نامید.
در این مطالعه که در مجله Cell منتشر شد، حسگرهای کوچکی روی سطح مغز شرکتکننده کاشته شد که فعالیت مغزی او را هنگام تصور حرکت دادن اعضای بدن ثبت میکرد. محققان دریافتند که الگوهای فعالیت مغزی بهطور روزانه تغییر میکنند و همین امر، علت عدم کارایی طولانیمدت رابطهای مغز و کامپیوتر در گذشته بوده است.
برای بررسی این تغییرات، از فرد خواسته شد تا حرکت بخشهای مختلف بدن خود را تصور کند. سپس طی دو هفته، او حرکات ساده انگشتان، دست و شست را در ذهنش تمرین کرد تا هوش مصنوعی آموزش ببیند. در ابتدا حرکات بازوی رباتیک دقیق نبود، اما محققان با استفاده از یک ربات مجازی به او بازخورد دادند تا دقت تجسم خود را اصلاح کند.
پس از تمرینهای کوتاه، فرد توانست در دنیای واقعی با بازوی رباتیک بلوکها را بردارد، جابهجا کند، کمد را باز کند، یک لیوان را برداشته و آن را زیر دستگاه آبسردکن نگه دارد.
چند ماه بعد، او همچنان قادر به استفاده از بازوی رباتیک بود و تنها یک تنظیم مجدد لازم بود تا تغییرات الگوهای مغزی او در طول زمان اصلاح شود. این پیشرفت میتواند دریچهای نوین برای استفاده طولانیمدت از فناوریهای کنترل مغزی در کمک به افراد دارای معلولیت باشد.
کد خبر ۲۰۱۰۳۱۲۲۰.۴۰۹
منبع: ایندیپندنت